Keunikan 5 - Kenali Terengganu
Nekbat amat digemari oleh orang Terengganu terutamanya di kalangan golongan dewasa atau berumur. Kuih ini agak manis kerana ia disira dengan air gula. Ia boleh didapati dalam dua jenis iaitu yang diperbuat daripada tepung gandum dan satu lagi diperbuat daripada tepung beras. Jenis tepung gandum agak lembek apabila disira tetapi yang tepung beras lebih kental dan tidak mudah pecah. Kebanyakan orang tidak mengetahui yang kuih ini terdapat dalam dua jenis. Oleh itu, kadang-kadang apabila tidak kena cara menyiranya, kuih ini mudah pecah atau hancur dan tidak sedap dimakan. Oleh itu, kepada anda yang menggemari kuih ini berhati-hati ketika membelinya.
Bagi anda yang kurang selesa dengan rasanya yang manis, bolehlah dikurangkan gula ketika menyiranya. Untuk mengelakkan ia pecah atau hancur, ketika menyiranya kurangkan sukatan air dan jangan lupa pula disira bersama daun pandan untuk mendapatkan rasa dan keharuman pandan yang asli!
Nota: Kuih ini boleh didapati di gerai kueh Gong Kapas, Pasar Cabang Tiga, Pasar kedai Payang dan banyak dijual diwaktu bulan puasa/Ramadhan! Kalu nok rase mari ah Teganu!!!
Saturday, June 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment