Keunikan 6 - Kenali Terengganu!
Roti lipat ialah sejenis kuih tradisi orang Terengganu yang sangat enak. Ia terdapat dalam pelbagai jenis. Kuih ini dikenali juga dengan nama kuih ropa oleh kebanyakan orang tetapi bahagian intinya agak berlainan bahan dan rasa. Jenis yang saya paparkan di sini adalah jenis yang asal Cuma bahagian intinya diubahsuai sedikit mengikut peredaran masa. Kalau zaman dulu, bahan asas untuk membuat intinya adalah ubi keledek atau ubi setele ikut loghat Terengganu, tetapi sekarang digunakan ubi kentang sementara bahan-bahan lain masih sama iaitu, bawang besar, daging dan rempah ratus (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, ketumbar, jintan manis dan beberapa jenis lagi). Bahan-bahan ini di masak bersama sedikit kicap(untuk warna). Kuih ini boleh didapati di gerai kuih Gong Kapas dan di pasar-pasar sekitar Kuala Terengganu.
Anda tentu menggemarinya kerana ia sukar diperolehi dan rasanya yang cukup enak...kalu dok caye, kene mari ah sining...teganu ning!!!
Roti lipat ialah sejenis kuih tradisi orang Terengganu yang sangat enak. Ia terdapat dalam pelbagai jenis. Kuih ini dikenali juga dengan nama kuih ropa oleh kebanyakan orang tetapi bahagian intinya agak berlainan bahan dan rasa. Jenis yang saya paparkan di sini adalah jenis yang asal Cuma bahagian intinya diubahsuai sedikit mengikut peredaran masa. Kalau zaman dulu, bahan asas untuk membuat intinya adalah ubi keledek atau ubi setele ikut loghat Terengganu, tetapi sekarang digunakan ubi kentang sementara bahan-bahan lain masih sama iaitu, bawang besar, daging dan rempah ratus (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, ketumbar, jintan manis dan beberapa jenis lagi). Bahan-bahan ini di masak bersama sedikit kicap(untuk warna). Kuih ini boleh didapati di gerai kuih Gong Kapas dan di pasar-pasar sekitar Kuala Terengganu.
0 comments:
Post a Comment