Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2014 Events * Pesta Candat Sotong Antarabangsa Terengganu, 11-16 Mei* Kapas - Marang International Swimathon 19-20 April * Festival Kenyir 29 April-29 Mei * Redang-Perhentian Fiesta 30 Mei-22 Jun * Kenyir Bird & Nature Quest 20 - 21 Jun * Pertandingan Pelita Raya 21 Julai * Terengganu International Islamic Arts Festival 15-17 Sept * Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud 27 Sept * Sultan Mizan Cup Oct *Karnival Pertandingan Memancing Antarabangsa GP Joran BH 10-11 Okt * Terengganu International Powerboat Championship 6-8 Nov * Boat On The Road Grand Slam Cartopper Challenge Tasik Kenyir 14-16 Nov * Festival Batik Songket & Kraf Terenganu 19-23 Nov * Terengganu International Rainforest Challenge 28 Nov-8 Dis * Monsoon Cup Terengganu Dis * http://tourism.terengganu.gov.my/

Sunday, July 4, 2010

NASI DAGANG TERENGGANU


Keunikan 19 – Kenali Nasi Dagang Terengganu Asli
 Namanya yang unik dan tersendiri menjadikan makanan kegemaran rakyat Terengganu ini terkenal di Malaysia.  Mengikut cerita yang penulis dengar dari orang-orang tua, asal namanya dagang adalah kerana pada masa dulu orang Terengganu ni suka berdagang atau berniaga yakni pergi ke tempat lain menjual.  Pada masa itu kebanyakan orang apabila keluar dari rumah mesti membawa bekal dan bekalnya mestilah yang mengenyangkan dan mudah dibawa iaitu nasi dan satu lauk sahaja.  Lama kelamaan timbullah perkataan ‘dagang’ kerana apabila ditanya untuk apa nasi itu dibuat, akan dijawab, nasi untuk orang berdagang.  Kesahihan cerita ini penulis pun tidak pasti. Bagaimanapun ia agak logik juga sebab nasi dagang yang benar-benar asli di Terengganu ini memanglah hanya ada nasi dan lauk sahaja.  Lauknya pula mesti ikan aya (ikan tongkol). 
Keenakan nasi dagang adalah pada rempah yang digunakan untuk memasak lauknya.  Gulai atau kuah nasi dagang yang asli rempahnya mestilah yang baru diproses iaitu dibuat atau digiling sendiri dengan adunan rempah ratus yang betul.  Rempah yang digunakan pula mesti terdiri daripada dua jenis yang dinamakan rempah mentah dan rempah masak.  Rempah mentah ialah rempah ratus yang direndamkan kedalam air panas supaya lembut atau mudah digiling lumat.  Rempah masak pula adalah rempah ratus yang di keringkan dan digoreng kering terlebih dahulu sebelum dikisar atau digiling lumat.  Nasi dagang yang asli masukkan buah belimbing buluh ke dalam kuah, tujuannya  supaya tidak rasa ‘muak’ atau jemu apabila dimakan dan mesti ada daun pisang ketika mengukus nasinya dan ketika makan.  Adunan yang betul akan menghasilkan kuah atau gulai nasi dagang yang sedap.

Walau apa pun terpulanglah kepad individu, orang kata lain orang lain caranya!

Di manakah kita boleh mendapatkan nasi dagang ini?
Kuala Terengganu – Gerai makanan Pantai Batu Burok (Kak Pah Nasi Dagang)
                                         Pasar Cabang Tiga
                                         Kak Jah Nasi Dagang Bukit Besar
                                         Warung Simpang Tok Ku Cabang tiga
                                         Pasar Besar Kedai Payang
                                         Warung dekat Flat Seri Kolam, pusat bandar K. Trg

Marang                  - Pasar minggu Kampung Kelulut
Dungun                  - Pasar minggu Kuala Dungun







0 comments:

Post a Comment

TO ALL VISITORS! THANK YOU! TERIMA KASIH!THANK YOU! TERIMA KASIH! PLEASE, COME AGAIN!!!
Back to TOP