Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2014 Events * Pesta Candat Sotong Antarabangsa Terengganu, 11-16 Mei* Kapas - Marang International Swimathon 19-20 April * Festival Kenyir 29 April-29 Mei * Redang-Perhentian Fiesta 30 Mei-22 Jun * Kenyir Bird & Nature Quest 20 - 21 Jun * Pertandingan Pelita Raya 21 Julai * Terengganu International Islamic Arts Festival 15-17 Sept * Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud 27 Sept * Sultan Mizan Cup Oct *Karnival Pertandingan Memancing Antarabangsa GP Joran BH 10-11 Okt * Terengganu International Powerboat Championship 6-8 Nov * Boat On The Road Grand Slam Cartopper Challenge Tasik Kenyir 14-16 Nov * Festival Batik Songket & Kraf Terenganu 19-23 Nov * Terengganu International Rainforest Challenge 28 Nov-8 Dis * Monsoon Cup Terengganu Dis * http://tourism.terengganu.gov.my/

Friday, July 9, 2010

Enaknya Kerepek Malinja atau Belinjau dari Terengganu


Keunikan  23 –  Kenali Kerepek Malinja atau Belinjau (Gnetum Gnemon) 
Kerepek ini adalah snek istimewa yang terdapat di Terengganu.  Ia juga dipanggil keropok belinjau atau malinja.  Orang Terengganu menyebut kerepek ini dengan sebutan ‘khepek minja’.  Ia dibuat daripada buah belinjau atau malinja yang masak.  Kebanyakan orang Terengganu menyebut buah malinja sebagai buah cokok.  Buah ini ada banyak jenis dan yang dibuat kerepek dari jenis yang saiz buahnya besar sedikit.
Untuk membuat kerepek terlebih dahulu buah malinja yang masak digoreng tanpa minyak di atas api yang sederhana.  Gorengan ini dibuat separuh masak sahaja kerana ini akan memudahkan proses meleperkannya untuk dijadikan kepingan nipis.  Proses meleperkan buah malinja ini dibuat dengan menggunakan lesung batu atau kayu.  Pada hari ini kebanyakan pengusaha kerepek ini menggunakan mesen.  Walau bagaimanapun dari segi keaslian kerepek ini, proses meleperkannya adalah dengan menggunakan lesung batu atau lesung kayu.  Empingan yang telah siap dijadikan kerepek dan digoreng.  Bagi orang Terengganu, kerepek malinja juga boleh di sira dengan air gula dan rasa kepahitan kerepek akan berkurangan.
Sebenarnya keseluruhan pokok malinja atau belinjau ini berguna.  Batang pokok boleh dibuat papan sementara daunnya yang muda(pucuk) boleh dibuat ulam atau sayur. 
Daun yang tua(lebar daun yang agak besar) pula boleh digunakan untuk membungkus tapai pulut sekiranya daun jambu laut atau daun getah tiada.  Buahnya yang masih muda boleh direbus bersama sedikit garam dan dimakan begitu saja.  Buah yang telah masak (berwarna merah) dibuang kulit lalu digoreng dan rasanya sungguh enak(suatu ketika dahulu buah malinja yang digoreng di dalam pasir pantai  banyak dijual di pesta Pantai Batu Burok Kuala Terengganu).  Kulit buah malinja yang masak amat digemari oleh ayam dan menjadi snek istimewa bagi ayam-ayam kampung di Terengganu atau di kampung penulis.  Kata orang-orang tua, jika ayam memakan kulit buah malinja yang masa berwarna merah, bila bertelur, bahagian kunig telur amat cantik warnanya iaitu kuning kemerahan.
Walaupun rasanya kepahitan tetapi buah malinja ini mempunyai khasiat tertentu seperti vitamin, protein, kalsium dan beberapa zat lain tetapi tidak boleh diambil secara keterlaluan kerana boleh mendatangkan penyakit pula. 
  Di atas adalah foto pokok malinja atau belinjau yang tumbuh di belakang rumah penulis
Kerepek malinja mempunyai rasa sedikit kepahitan bagi mereka yang kurang menggemarinya.  Namun begitu rasa kepahitan itulah menjadikan kerepek ini snek istimewa yang enak dan berkhasiat.  Pengunjung ke Terengganu boleh membeli kerepek ini di Pasar Besar kedai Payang.

0 comments:

Post a Comment

TO ALL VISITORS! THANK YOU! TERIMA KASIH!THANK YOU! TERIMA KASIH! PLEASE, COME AGAIN!!!
Back to TOP